Jar so sebou každoročne prináša nielen krásne, slnečné dni, ale aj nádielku prvej jarnej zeleniny, v ktorej sa ukrýva množstvo vitamínov. Potešte svoje telo aj myseľ a pripravte si doma jednoduché jarné recepty, ktoré vám dodajú množstvo energie a nedajú šancu jarnej únave.
Redkvička, jarná cibuľka, špargľa, cuketa, rebarbora… toto je len zlomok jarnej úrody, ktorú teraz nájdete nielen na pultoch supermarketov, ale aj vo svojej záhrade. Čerstvá jarná zelenina bohatá na mnohé vitamíny je pre naše telá po dlhej zime ako stvorená. Vychutnajte si ju nielen pohľadom, ale aj na tanieri.
Chrumkavá zapekaná špargľa so slaninkou a syrom
zdroj foto: freepik
Budete potrebovať:
- čerstvú zelenú špargľu
- plátky slaniny alebo prosciutta
- plátkový syr
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Špargľu v spodnej časti zlomte, čím odstránite drevnatú časť. Vložte do osolenej vody a varte približne 10 minút, kým špargľa nezmäkne.
- Uvarenú špargľu posoľte a obaľte v plátkoch slaniny. Každú špargľu môžete obaliť samostatne, ale bez obáv môžete jedným plátkom slaniny obtočiť aj 2-3 stonky.
- Takto obalenú špargľu uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte korením a pečte cca 15 minút, alebo kým nie je slaninka upečená dochrumkava. Tesne pred dopečením položte na obalenú špargľu plátky syra a vyberte z rúry hneď, keď sa syr roztopí.
- Upečenú špargľu môžete konzumovať samostatne alebo si môžete jedlo spestriť varenými zemiakmi či volským okom.
Hráškovo-mätová polievka s jarnou cibuľkou a parmezánovými krekrami
Budete potrebovať:
- 900 g mrazeného hrášku
- hrsť lístkov čerstvej mäty
- zväzok jarnej cibuľky
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- parmezán
- maslo
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
Postup:
- Na miernom plameni v hrnci rozohrejte maslo a olej a pridajte nakrájanú jarnú cibuľku a ošúpaný a nakrájaný zemiak. Opekajte približne 5 minút.
- Prilejte zeleninový vývar, priveďte k varu a varte asi 10 minút, kým nie je zemiak mäkký.
- Po 10 minútach pridajte mrazený hrášok a opäť varte, kým hrášok nezmäkne.
- Odstavte z ohňa, pridajte čerstvú mätu a rozmixujte na krémovú konzistenciu.
- Teraz sa pustite do parmezánových krekrov. Rúru predhrejte na 200°C a na papier na pečenie poukladajte nastrúhaný parmezán tak, aby ste vytvorili kúsky o veľkosti cca 10x3 cm.
- Pečte v naplno rozohriatej rúre približne 1 minútu, alebo kým nie je parmezán upečený dozlatista.
- Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a podávajte spolu s polievkou.
Ľahký jarný šalát s dresingom
zdroj foto: freepik
Budete potrebovať:
- 4 ks jarnej cibuľky
- 2 zväzky redkvičky
- 1 menšia cuketa
- cícer v konzerve
- quinoa
- 4 vajíčka
- biely jogurt
- soľ a čierne korenie
- petržlenovú vňať
- med
- olivový olej
Postup:
- Cibuľku a redkvičku opláchnite a nakrájajte.
- Cuketu takisto opláchnite, nakrájajte na kolieska, osoľte, okoreňte a zľahka upečte na grilovacej panvici.
- Quinou uvarte podľa návodu na obale a aj vajíčka uvarte natvrdo.
- V miske vymiešajte dresing - zmiešajte jogurt, med, nasekaný petržlen, soľ a korenie.
- Všetky ingrediencie (okrem dresingu a vajíčok) zmiešajte, naservírujte na tanier alebo do misky, ozdobte vajíčkom, pokvapkajte dresingom a podávajte.
- Pridať môžete akúkoľvek inú surovinu (šalát výborne chutí aj s avokádom, špargľou či orechami), ale aj grilované kuracie prsia či lososa.
Rebarborový crumble
Budete potrebovať:
- rebarboru
- 150 g celozrnnej múky
- 150 g ovsených vločiek
- 200 g masla
- 200 g trstinového cukru
- štipku soli
- 2 čajové lyžičky škorice
Postup:
- Rúru predhrejte na 180°C, plech alebo formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie alebo vymastite maslom.
- Zmäknuté maslo zmiešajte s celozrnnou múkou, rozmixovanými ovsenými vločkami, 100 g cukru, štipkou soli a škoricou.
- Rebarboru opláchnite, nakrájajte a zmiešajte so zvyškom cukru. Pridajte ju do cesta a vylejte na plech.
- Crumble pečte asi 30-35 minút pri 180°C.
- Podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
- Do crumble môžete pridať akékoľvek ovocie, ktoré zjemní kyslú chuť rebarbory. My odporúčame jahody alebo maliny.